Handtvätta bilen som ett proffs: hos ett proffs

Posted on

Har du någonsin funderat på hur rally- och tävlingsbilar kan se så fräscha och rena ut?

Svaret är enkelt. De lägger ner ordentligt med tid och energi på att tvätta bilen ordentligt och sköta om den med rätt sorts behandlingar. Givetvis hjälper det att många rallybilar har fabriksnya delar, men utan professionell handtvätt och lackskydd är det omöjligt att få bilen att skina som på rallybanan.

Därför har vi samlat några tips som du kan använda om du vill att din bil ska skina lika mycket som en tävlingsbil.

Var alltid kräsen med vilken biltvätt du väljer

Som med det mesta här i världen måste man vara kräsen med vem man väljer till att tvätta sin bil. I de allra flesta situationer är en automatisk biltvätt inte tillräckligt då den endast blir av med den ytliga smutsen – all smuts som sitter fast hårdare eller på svåråtkomliga ställen blir kvar efter en automattvätt.

Därför anser vi att man alltid ska ta med bilen till en biltvätt som handtvättar. Prisskillnaden är sällan särskilt stor och slutresultatet är alltid mycket bättre!

Försök kolla upp de firmor som tvättar bilar i ditt närområde och hitta en som erbjuder handtvätt och tillhörande behandlingar.

Tvätten är bara en del av processen

En anledning till att man inte ska använda sig av automatiska biltvättar är att själva tvättande bara är en del av processen. Tvätten är den metod man använder för att rengöra bilen, men för att skydda bilen från framtida smuts och skador behöver man efterbehandla den.

  • Keramiskt lackskydd – vill du skydda lacken på bilen är keramiskt lackskydd den bästa lösning. Det är ett medel som appliceras på lacken och som skyddar den mot smuts, avgaser och även UV-ljus. Med rätt lackskydd kan du alltså minska behovet för framtida biltvättar.
  • Vaxning – på många sätt är vaxning föregångaren till keramiskt lackskydd och det är något som passar bättre på vissa sorters bilar, framför allt äldre modeller. Även rätt vax skydda lacken mot smuts och föroreningar.
  • Däck- & fälgglans – en rentvättad bil med smutsiga hjul uppfattas fortfarande som smutsig. Därför bör du alltid beställa däck- och fälgglans för att ge hjulen det lyft de förtjänar och för att ge bilen ett bättre helhetsintryck.

Man bör inte tvätta bilen på egen hand

Förr var det okej (och även rekommenderat) att man tvättade bilen på egen hand, ofta på uppfarten. Idag rekommenderas inte det då många rengöringsmedel inte får läcka ut i vattendrag. Därför måste man antingen använda miljövänliga medel (som inte är effektiva) eller tvätta bilen på ett ställe där det avrunna vattnet tas hand om på rätt sätt.

Det finns idag ett växande antal biltvättstationer där man kan tvätta bilen själv utan att riskera att man skadar miljön. Dessa stationer betalar men för och priset är bara något billigare än riktigt bra tvättföretag. Därför råder vi inte att man tvättar bilen själv, även om man kan.