Rally – biltävlingen med kartläsare

rally

Rally är en motorsport som körs i en bil, en rallybil för att vara exakt. Vi kommer gå igenom grundläggande faktorer i sporten i det här inlägget.

Bilen

Vid första anblick ser de ganska lika ut om man jämför med en vanlig bil, men flera saker skiljer sig. En rallybil har annorlunda kaross, motor, vinter- och sommardäck, växellåda och såklart skiljer sig priset. I bilen finns också en säkerhetsbur, fyrpunktsbälte, brandsäkra kläder och hjälm.

Tävlingar och regler

Tävlingar inom rally körs på vägar, både vanliga och de som är avstängda för trafik. På de vanliga vägarna, så kallade transportsträckor, måste rallyföraren följa trafikregler. På de avstängda specialsträckorna är dock reglerna få och det handlar om att ta sig fram och i mål så fort som möjligt.

Det är alltid två personer i bilen – en förare och en kartläsare – och under en tävling startar varje bil en och en. Därför är det en motorsport som inte innebär kontakt med andra tävlande. Under tävlingsbanan finns servicestationer som bilen måste passera inom bestämda tider för att inte få straffsekunder.

Krav för att bli rallyförare

För att bli rallyförare måste du ha B-körkort, men det finns möjlighet att börja med ungdomsrally från att man är 16 år. Kartläsare kan du dock bli från att du är 13 år gammal.

Om du är intresserad av rally kan du läsa mer om det här.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen