Att tänka på när du byter däck

Att byta däcken själv är ingen större utmaning, allting handlar bara om ha rätt utrustning och se till att tänka på säkerheten. Se till att bilen står på en plan yta och palla gärna upp med pallar som säkerhetsåtgärd när du höjt upp bilen med en domkraft exempelvis. 

Det går givetvis att för en billig peng, många gånger så lågt som 150 – 250 kr att lämna in däcken för att få de bytta men vi kan säkerligen känna igen oss i att skjuta på det in i det sista, likt deklarationen som varje år ska göras och lämnas in, trots att det inte är något stort moment. Därför kan det vara skönt att kunna göra det själv istället för att slippa släpa på däcken, stå i kö och vänta medan bytet utförs. 

Följ nedan 7 enkla steg för att byta däcken själv på bilen:

  1. Lägg i handbromsen
  2. Lossa på hjulbultarna men ta inte ur de helt
  3. Hissa upp bilen med hjälp av en domkraft
  4. Säkra upp med en pallbock
  5. Lossa helt på hjulen och ta bort de
  6. Skruva nu fast nya hjulen
  7. Sänk ner bilen

Att lägga i handbromsen gör du för att försäkra dig om att bilen inte börjar rulla. Därefter ska du lossa på hjulbultarna men inte ta bort de helt, detta för att däcket inte ska riskera att ramla av under tiden som du hissar upp bilen i nästa moment.

Därefter är det dags att med hjälp av en domkraft hissa upp bilen, här rekommenderar vi starkt att säkra upp med en pallbock som klarar bilens vikt om det är så att domkraften skulle gå sönder eller falla bort. Att minimera risken för skador är A och O.

Därefter lossar du bultarna helt och lyfter bort däcket. Här kan du även passa på att kontrollera bromsbeläggen och smörja hjulbultarna när du ändå har tagit bort däcken. 

Nu är det dags att ta fram nya däcken och göra samma moment fast baklänges. Skruva dit nya däcken och hissa därefter försiktigt ner bilen igen.

Svårare än så behöver det faktiskt inte vara. Om du annars även använder däckhotell så blir det trots allt en kostnad på 1500 – 2000 kr/år bara för däckbyte och förvaring av däcken, en avgift som enkelt kan undvikas om du gör det själv. Har du ingen domkraft så kan det enkelt inhandlas på exempelvis Biltema. 

Är du intresserad av att läsa fler artiklar relaterade till motor och fordon så kan du surfa in på sajten bytadack.nu som skriver många matnyttiga och bra guider på området. 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen