Vem sänder F1 i Sverige? Komplett guide till säsongen 2024

Vem sänder F1 i Sverige

TV-rättigheter och sändningskanaler för Formel 1

Formel 1-sändningar i Sverige är primärt hanterade av Viaplay, men även Viasat-kanalerna spelar en stor roll. Dessa rättigheter säkerställer att tittare i Sverige kan följa alla lopp och event under F1-säsongen 2024.

Viaplay som primär plattform för F1

Viaplay äger de exklusiva rättigheterna att sända alla Formel 1-lopp i Sverige 2024. Plattformen erbjuder högkvalitativa sändningar av varje race under säsongen.

F1-entusiaster kan inte bara titta på lopp utan även följa försäsongstester och andra relaterade evenemang. Paketet ”Viaplay Total” är speciellt tillägnat motorsport och garanterar att ingen del av racingsäsongen missas. Med Viaplay kan tittare även njuta av analyser och bakom kulisserna-material genom hela året.

Komplementära kanaler för F1-sändningar

Förutom Viaplay, erbjuder Viasat-kanalerna som Viasat Motor ytterligare visningsalternativ för Formel 1. Dessa kanaler är tillgängliga i många svenska hushåll och kompletterar Viaplays utbud.

Viasat Motor är särskilt populär bland motorsportfantaster eftersom den även sänder andra motorsportevenemang som MotoGP. Genom att kombinera Viaplay och Viasat Motor får tittarna ett komplett motorsportpaket med tillgång till alla större race och exklusivt innehåll.

Förändringar i sändningsrättigheter

Rättigheterna för F1-sändningar i Sverige har sett flera förnyelser över åren. Nent Group, med Viaplay som huvudplattform, säkrade rättigheterna fram till och med säsongen 2024.

Detta avtal innebär att svenska fans fortsatt kan förlita sig på Viaplay för tillgång till alla F1-sändningar. Tidigare har Viasat också haft rätt att sända dessa evenemang, och genom att säkra rättigheterna igen, har de cementerat sin position som den ledande källan för motorsport i Sverige.

Genom att följa dessa förändringar kan F1-fans vara säkra på att de alltid har tillgång till säsongens alla viktiga händelser.

F1 Säsongskalender och Viktiga Tävlingar

A calendar with F1 race dates and logos, a TV broadcasting the races in Sweden

Formel 1-säsongen 2024 innehåller 24 tävlingar spridda över hela världen. Bland dessa finns en blandning av klassiska europeiska lopp och några nya och spännande tävlingar på internationell mark.

Europas klassiska lopp

Flera av de mest ikoniska tävlingarna hålls i Europa. Monaco Grand Prix är kanske det mest kända, med sin trånga stadsbana och glamourösa omgivningar. Monza i Italien, känt som ”Temple of Speed”, bjuder på en snabb och utmanande bana.

Silverstone i Storbritannien är en annan klassiker med lång historia inom F1. Belgiska Spa-Francorchamps erbjuder en av de mest utmanande banorna, medan Zandvoort i Nederländerna ger en spännande tur genom sanddyner.

Imola och Barcelona är också viktiga europeiska banor, kända för sina tekniska utmaningar och historiska betydelse.

F1 på global scen

Utanför Europa har F1-kalendern även kritiska tävlingar i andra delar av världen. USA har flera viktiga Grand Prix, där Miami och Austin är framstående. Las Vegas är den senaste tillskottet med sin sträcka mitt i stadens ljus och liv.

Bahrain Grand Prix inleder ofta säsongen med ett nattlopp i öknen. Saudiarabiens Jeddah-bana är en snabb och modern stadsbana. Tävlingar i Japan på Suzuka och i Singapore bjuder på unika utmaningar, både när det gäller körning och strategi.

Australien, med Melbourne Grand Prix, och Kanada, med Montreal-banan, är andra viktiga stopp. Brasilien erbjuder spänning på Interlagos, medan Abu Dhabi avslutar säsongen med sitt spektakulära nattlopp på Yas Marina.

F1 Tävlingsschema och TV-tider

A schedule of F1 races and TV times displayed on a screen with the Swedish broadcast logo

Formel 1-säsongen 2024 innehåller 24 lopp med början i Bahrain och avslutas i Abu Dhabi. Här är en översikt över kval och träningstider som är viktiga för att få den bästa upplevelsen.

Kval till Racen

För varje lopp hålls det kvalsessioner som avgör startpositionerna. Kvalen är oftast på lördagar, dagen innan huvudloppet. Ett kval består av tre segment: Q1, Q2, och Q3.

Q1: Alla förare tävlar för att sätta den snabbaste tiden. De långsammaste elimineras.

Q2: De återstående förarna tävlar vidare. Ännu fler elimineras.

Q3: De snabbaste 10 tävlar om pole position.

Kvalen är avgörande för förarens prestation i loppet, eftersom en bra startposition ofta leder till ett bättre resultat. Kvalsessioner kan ses live på Viasat Motor eller via streaming på Viaplay.

Träningssessioner

Träningssessionerna hålls innan kval och lopp. De ger teamen möjlighet att justera bilen och strategierna. Det finns tre träningssessioner:

FP1 och FP2: Dessa hålls vanligtvis på fredagar. FP1 är på morgonen eller förmiddagen och FP2 på eftermiddagen.

FP3: Hålls på lördagar innan kvalet. Här görs de sista justeringarna.

Träningstider är viktiga för att förstå banan (som Monaco, Silverstone, etc.), identifiera bästa däckval och finslipa bilens prestanda. Precis som kvalen, sänds träningssessionerna också på Viasat Motor samt Viaplay.

Följ schemat noga för att inte missa några av de viktiga ögonblicken i årets mest spännande motorsport.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen