Var går Sydsvenska rallyt? Tid och plats för 2024-års tävling

Var går Sydsvenska rallyt

Översikt av Sydsvenska Rallyt

Sydsvenska Rallyt är en av de mest prestigefyllda tävlingarna inom svensk rallysport. Rallyt körs årligen på grusvägar i södra Sverige.

2024 års rally lockar över 100 förare och omfattar elva specialsträckor. Två av dessa sträckor körs på fredagskvällen medan de resterande körs under lördagen.

Huvudklassen i tävlingen är den internationella 4 WD-klassen, där moderna R5-bilar tävlar. Detta lägger till en extra nivå av spänning och teknisk skicklighet till evenemanget.

Totala sträcklängden för tävlingen är cirka 116 km, och den totala längden för rallyt är 488 km. Förarna måste vara väl förberedda och ha robusta strategi för att klara av detta omfattande rally.

Tävlingen börjar med en Shake Down på torsdagskvällen, vilket ger förarna en sista chans att testa sina bilar innan den officiella starten. Detta sker mellan 19.00 och 21.00.

Tillgången till resultat och nyheter är enkel, med uppdateringar som sker löpande under hela evenemanget via olika mediekanaler.

Bulletin och regler för rallyt publiceras på flera språk, inklusive svenska och engelska, vilket gör det tillgängligt för både lokala och internationella deltagare.

Information om Deltävlingar

The South Swedish Rally takes place in a scenic forest with winding dirt roads and lush greenery. Spectators line the route, and rally cars speed around sharp corners, kicking up clouds of dust

Sydsvenska rallyt körs på grusvägar och tävlingen består av flera deltävlingar med olika specialsträckor. Här är detaljer om två av de viktigaste områdena och sträckorna som ingår i rallyt.

Umeå och dess Omnejd

Umeå och dess omnejd har betydande sträckor, inklusive SS18 Umeå och SS17 Västervik. SS18 Umeå är ofta en Power Stage, vilket innebär extra poäng för de snabbaste förarna.

SS13 Sarsjöliden och SS17 Västervik är populära bland både förare och fans. Sträckorna i Umeå-området är kända för sina tekniska utmaningar och varierande terräng. Området inkluderar också sträckor som Brattby och Floda, vilket ger en varierad rallyupplevelse.

Specifika Sträckor

Specialsträckor som SS17 Västervik och SS13 Sarsjöliden är centrala i tävlingen. Västervik är känt för sina snabba sektioner, medan Sarsjöliden har mer tekniska partier.

Botsmark och Sävar är andra viktiga sträckor. Vännäs och Norrby används också ofta som specialsträckor, och Umeå Sprint körs ibland här. Skoda Fabia RS är en vanlig bil i dessa rallyn, tack vare dess prestanda på grusvägar. TV-tider och sändningar från Red Barn Arena ger fansen möjlighet att följa tävlingarna live.

Förare och Lag

Cars and teams at South Swedish rally start line

I Sydsvenska rallyt deltar många skickliga förare och välorganiserade lag som strävar efter topplaceringar.

Topptävlande Förare

I årets rally ser vi fram emot prestationer från förare som Oliver Solberg, son till rallylegenden Petter Solberg. Solberg tävlar för WRC2 och är känd för sin aggressiva körstil.

Ott Tänak och Thierry Neuville, båda från Hyundai, är också favoriter. Neuville är särskilt stark på tekniska sträckor, medan Tänak är snabb på grusvägar. Elfyn Evans och Kalle Rovanperä från Toyota är också toppnamn som många har ögonen på. Rovanperä har tidigare visat sin skicklighet i svåra väderförhållanden.

Esapekka Lappi och Craig Breen representerar M-Sport Ford, medan Takamoto Katsuta från Japan kör för Toyota. Katsuta har gjort stora framsteg under senaste säsongen och är en förare att räkna med.

Lagens Roller

Varje lag i Sydsvenska rallyt spelar en avgörande roll i förarnas framgångar. Toyota och Hyundai har stora resurser och erfarna besättningar som arbetar med både strategi och reparationer. M-Sport Ford står också ut, särskilt genom deras innovationer inom rally1-bilar och rally2-bilar.

Lagen ansvarar för att optimera bilarnas prestanda och hålla dem i toppskick. Detta inkluderar allt från att justera däcktryck till att snabbt reparera eventuella skador.

P-G Andersson och Jonas Kruse är exempel på mekaniker och strategiexperter som bidrar till lagens framgångar. Maria Wallberg och Joakim Roman fungerar ofta som koordinatorer och säkerställer att allt går enligt plan.

Lagen använder också avancerad telemetri och dataanalys för att ge förarna realtidsinformation under tävlingen, vilket är avgörande för att maximera deras prestationer och poäng i tävlingen.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Rulla till toppen