Skottsäkra bilar

Skottsäkra bilar

Skottsäkra bilar erbjuder extra skydd för sina passagerare genom förstärkta material och konstruktioner. Dessa fordon är utformade för att stå emot skottlossning och explosioner. I Sverige används skottsäkra bilar av säkerhetsorganisationer och privatpersoner med särskilda skyddsbehov. Skyddsnivåer varierar och anpassas efter specifika hotbilder.

Vad är en skottsäker bil?

En skottsäker bil erbjuder förhöjt skydd åt sina passagerare genom förstärkt konstruktion. Dessa fordon är utformade för att stå emot attacker, som skottlossning och explosioner. Skottsäkert glas och pansarplåt är typiska komponenter som sammantaget skapar en robust skyddsbarriär mellan dig och yttervärlden.

Utrustning i en skottsäker bil kan inkludera:

  • Pansarglas: Tjockt och hållbart glas, ofta upp till 18 millimeter, som kan motstå kraften från kulor.
  • Stålpaneler: Installerade i dörrar, tak och ibland under bilen för att ge extra skydd.
  • Synthetfiber-material: Aramid är ett material som används i skottsäkra västar, förstärker bilens struktur.

I Sverige nyttjas dessa bilar främst av säkerhetsorganisationer såsom Säpo och polisen, men även av vaktbolag och privatpersoner med specifika skyddsbehov. 

Förutom traditionella säkerhetsaspekter har skottsäkra bilar ofta en ökad totalvikt, som kan överskrida två ton, som en konsekvens av det tillagda skyddet. Det är viktigt att din skottsäkra bil underhålls väl för att säkerställa att skyddsnivån upprätthålls över tid.

Skyddsnivåer

Skyddsnivåer för skottsäkra bilar klassificeras ofta från VR1 till VR10. Varje nivå ger olika grader av säkerhet riktat mot specifika hot. 

De lägre nivåerna (VR1-VR4) är huvudsakligen avsedda för skydd mot handeldvapen medan de högre nivåerna (VR5-VR10) erbjuder skydd mot starkare vapen såsom gevär och granater.

Ballistiskt skydd är kritiskt för att definiera en fordonsklass skyddsnivå och omfattar komponenter som:

  • Pansarplåt: Ofta framställt i hårdmetall för att erbjuda skydd mot genomborrning.
  • Ballistiskt glas: Specialglas som är flera lager tjockt och utformat för att inte splittras.
  • Kevlar: En syntetfiber med hög draghållfasthet som används för att förstärka vitala områden.

För att en bil ska klassificeras inom en viss skyddsnivå, måste den genomgå rigorös testning och certifiering. Certifieringsprocessen säkerställer att fordonet uppfyller definierade krav mot ballistiska och explosiva angrepp. 

Ett certifierat skottsäkert fordon ger dig en tydlig indikation på dess förmåga att stå emot specifika hot. Vid val av skottsäkert fordon är det av stor vikt att matcha skyddsnivån med hotbilden du kan tänkas möta.

Funktioner i skottsäkra bilar

Skottsäkra bilar erbjuder flera funktioner för att öka passagerarnas säkerhet. Dessa fordon kan anpassas för olika hotnivåer och skyddsbehov. Nedan är några av de centrala egenskaperna som dessa bilar brukar ha:

Höjdpunkter:

  • Rökavskärmning: Många skottsäkra bilar har en rökridå-funktion för att avleda uppmärksamheten eller fly från hotfulla situationer. Detta system kan snabbt skapa en tjock rök dimma runt fordonet.
  • Däck som motstår punktering: Dessa fordon har också däck som kan motstå punkteringar. På så sätt kan de fortsätta att köra även efter att ha blivit genomträngt.
  • Försvarssystem: Många skottsäkra bilar har inbyggda självförsvarssystem. Dessa kan exempelvis inkludera elektrifierade dörrhandtag eller andra åtgärder för att aktivt skydda fordonet.
  • Anpassningsbara skyddsåtgärder: Ägare kan anpassa sitt fordon för att passa specifika säkerhetskrav. Detta innebär att fordonen kan erbjuda olika grader av pansarskydd och säkerhetsteknik.

Vanliga frågor och svar

Får man ha skottsäker bil i Sverige?

Ja, man får ha en skottsäker bil i Sverige. Men den måste vara registrerad och godkänd av Transportstyrelsen.

Kan man köpa skottsäker bil?

Ja, man kan köpa skottsäkra bilar från specialiserade tillverkare och ombyggnadsföretag.

Vad kör Säpo för bilar?

Säpo använder ofta skottsäkra bilar från märken som Mercedes-Benz, BMW och Audi.

Rulla till toppen