Köra Formel 1 bil: Upplev farten på svensk racingbana

provkör

Drömmer du om att köra en Formel 1-bil? Nu kan du faktiskt göra det! Från otrolig acceleration till avancerad teknik – F1-bilar är engineering på högsta nivå. Här får du veta allt om F1-körupplevelser i Sverige, från bilens egenskaper till hur en kördag går till. Upptäck hur du kan sätta dig bakom ratten på en äkta F1-bil och uppleva fartens tjusning på Anderstorp Raceway.

Vad är en Formel 1 bil?

En Formel 1 bil är en högteknologisk racerbil byggd för maximal prestanda. Den drivs av en kraftfull hybriddrivlina som kombinerar en 1,6-liters V6-turbomotor med elektriska motorer.

Totalt utvecklar motorn omkring 1000 hästkrafter. Detta ger bilen en otrolig acceleration – från 0 till 100 km/h på bara 2,6 sekunder. Topphastigheten ligger runt 360 km/h.

Formel 1 bilar har avancerad aerodynamik för optimalt marktryck. De styrs med en semiautomatisk växellåda och paddlar på ratten.

Bromssystemen är extremt effektiva och kan skapa enorma G-krafter vid inbromsning. Bilarna har också energiåtervinningssystem som tar tillvara på bromsenergi och avgasvärme.

Varje detalj på en Formel 1 bil är noggrant utformad för att ge maximal prestanda på banan. Det gör dem till några av världens mest avancerade och snabbaste fordon.

Hur går en F1-körupplevelse till?

En Formel 1-bil som kör i hög fart runt en racerbana, omgiven av jublande fans och färgglada teamflaggor

Anderstorp Raceway i Småland är den enda F1-banan i Sverige. Den 4,1 km långa banan har en rik historia inom motorsport.

En F1-körupplevelse börjar med en teorigenomgång och säkerhetsinstruktioner. Deltagarna får lära sig om bilens egenskaper och banans layout.

Nästa steg är provkörning i en mindre formelbil. Detta hjälper förarna att vänja sig vid banans kurvor och bromspunkter.

Höjdpunkten är körningen i en äkta F1-bil. Oftast används en modifierad Williams från 2007. Förarna får vanligtvis 4 varv på banan.

Upplevelsen avslutas med lunch och utdelning av F1-certifikat.

Här är vad som ingår i en typisk F1-körupplevelse:

  • Teoretisk genomgång
  • Övningskörning i mindre formelbil
  • 4 varv i F1-bil
  • Lunch
  • F1-certifikat

Priset för en standardupplevelse ligger runt 17 795 kr. Premium-alternativ med mer körtid kan kosta upp till 24 795 kr.

Erfarna instruktörer vägleder deltagarna genom hela upplevelsen. Ofta har dessa instruktörer professionell racingbakgrund.

All nödvändig säkerhetsutrustning tillhandahålls. Bilarna är försäkrade med en maximal självrisk på 50 000 kr.

Vanliga frågor och svar

Vad kostar det att köra Formel 1?

Att köra Formel 1 kostar från cirka 12 995 kronor för ett grundpaket. Premiumalternativ kan kosta upp till 24 795 kronor. Priset inkluderar vanligtvis teoriutbildning, körning i både Formel Renault och Formel 1-bil, lunch samt säkerhetsutrustning.

Kan man köra F1 i Sverige?

Ja, man kan köra F1 i Sverige. Scandinavian Raceway i Anderstorp erbjuder möjligheten att köra en modifierad Williams F1-bil från 2007. Det är den enda banan i Skandinavien byggd för Formel 1 och har en rik historia med sex Grand Prix-lopp.

Vad krävs för att köra Formel 1?

För att köra Formel 1 krävs ett F1-certifikat, som vanligtvis ingår i körupplevelsen. Du behöver genomgå en teoretisk utbildning och ofta även köra en mindre kraftfull formelbil innan du får köra F1-bilen. God fysisk kondition är också viktigt på grund av de höga G-krafterna.

Nisse Lundberg
Nisse Lundberg
Motorsportsexpert
Senast uppdaterad, september 29, 2024
Nisse Lundberg har femton års erfarenhet inom svensk motorsport som mekaniker och journalist. Han specialiserar sig på att kartlägga Sveriges motorkultur, med fokus på lokala klubbar och motorstadion. Nisses artiklar ger inblick i klubbhistoria, förarprofiler och kommande events från gräsrotsnivå till nationella mästerskap. Med sin tekniska bakgrund förklarar han regler och säkerhetsföreskrifter på ett lättförståeligt sätt, vilket gör Motorklubbar.se till en värdefull resurs för alla motorsportintresserade i Sverige.
Rulla till toppen