Formel 1-stall: Aktuella team & historiska mästare

Stall

Är du redo att kasta dig in i Formel 1-världen 2024? Tio spännande stall kämpar om äran i årets konstruktörsmästerskap. Från Red Bulls dominans till Ferraris passion och Mercedes comeback-försök – varje team har sin egen historia. Upptäck vilka stall som tävlar, deras unika identiteter och hur de står sig mot sportens giganter genom tiderna.

Vilka är de aktuella Formel 1-stallen 2024?

Formel 1-säsongen 2024 har tio stall som tävlar om konstruktörsmästerskapet. Här är en lista över de aktuella F1-stallen:

Red Bull Racing – Österrikiskt stall med huvudsponsor Oracle
Ferrari – Italienskt stall med långvarig historia i F1
Mercedes – Tyskt stall med huvudsponsor Petronas
McLaren – Brittiskt stall med sponsorer som Google och Dell
Aston Martin – Brittiskt stall med stöd från Aramco
Alpine – Franskt stall som representerar Renault Group
Williams – Brittiskt stall med Duracell som huvudsponsor
Visa Cash App RB – Italienskt-baserat stall (tidigare AlphaTauri)
Stake F1 Team – Schweiziskt stall (tidigare Alfa Romeo)
Haas – Amerikanskt stall med MoneyGram som titelsponsor

Varje stall har sin egen unika identitet och tekniska partnerskap. Red Bull och Ferrari har visat stark form under de senaste säsongerna. Mercedes strävar efter att återta sin dominans från tidigare år.

McLaren och Aston Martin har gjort framsteg och utmanar topplagen. Alpine och Williams arbetar hårt för att klättra i resultatlistan. De nyare stallen som Visa Cash App RB och Stake F1 Team hoppas etablera sig högre upp i fältet.

Vilka är de mest framgångsrika F1-stallen genom tiderna?

En överfull racerbana med ikoniska F1-bilar från de mest framgångsrika lagen uppställda för ett lopp

Ferrari står i en klass för sig när det gäller framgång i Formel 1. Det italienska stallet har vunnit konstruktörsmästerskapet hela 16 gånger.

Williams kommer på andra plats med 9 titlar. Det brittiska laget dominerade under 1980- och 1990-talen.

McLaren och Mercedes delar tredjeplatsen med 8 konstruktörsmästerskap var. McLaren har en lång historia i sporten, medan Mercedes framgångar är mer nutida.

Lotus, som inte längre tävlar i F1, vann 7 konstruktörstitlar under sina glansdagar.

Dessa fem stall har tillsammans vunnit 48 konstruktörsmästerskap. Det visar hur svårt det är för nya lag att nå toppen i Formel 1.

Konstruktörsmästerskapet är en viktig del av F1. Det mäter stallets prestation under hela säsongen och inte bara enskilda förares insatser.

Framgång i F1 kräver en kombination av skickliga förare, bra bilar och smart strategi. De mest framgångsrika stallen har lyckats med alla dessa delar.

Vanliga frågor och svar

Vilka stall finns i F1 2024?

Formel 1-stallen 2024 är Red Bull Racing, Ferrari, Mercedes, McLaren, Aston Martin, Alpine, Williams, Visa Cash App RB, Stake F1 Team och Haas. Dessa tio team tävlar om konstruktörsmästerskapet med sina unika identiteter och tekniska partnerskap.

Vad kostar det att driva ett Formel 1 stall?

Att driva ett Formel 1-stall kostar mellan 1,47 och 4,06 miljarder kronor per år. Kostnaden varierar beroende på stallets storlek, ambitioner och resurser. Budgettaket i F1 begränsar utgifterna för att främja jämnare konkurrens.

Vem äger F1-stallen?

F1-stallen ägs av en blandning av bilföretag, investeringsbolag och privatpersoner. Exempelvis ägs Mercedes av Daimler AG, Ferrari av Exor NV, och Red Bull Racing av Red Bull GmbH. Vissa stall, som McLaren och Williams, har mer komplexa ägarstrukturer med flera investerare.

Nisse Lundberg
Nisse Lundberg
Motorsportsexpert
Senast uppdaterad, september 26, 2024
Nisse Lundberg har femton års erfarenhet inom svensk motorsport som mekaniker och journalist. Han specialiserar sig på att kartlägga Sveriges motorkultur, med fokus på lokala klubbar och motorstadion. Nisses artiklar ger inblick i klubbhistoria, förarprofiler och kommande events från gräsrotsnivå till nationella mästerskap. Med sin tekniska bakgrund förklarar han regler och säkerhetsföreskrifter på ett lättförståeligt sätt, vilket gör Motorklubbar.se till en värdefull resurs för alla motorsportintresserade i Sverige.
Rulla till toppen